Tips om weer te kunnen hardlopen na een blessure

Geplaatst op

Elke hardloop liefhebber kent het wel: ‘’je bent net zo lekker bezig met hardlopen en ja hoor, je knie, been, enkel of voet begint pijn te doen’’. De eerste gedachte is dan vaak: ‘’ik kijk het nog eventjes aan’’. Deze gedachte zorgt vaak voor een overbelasting van de spieren wat in het ergst geval kan uitmonden in een blessure. Echte, hardlopers hebben vaak weinig geduld om weken of zelfs maanden te wachten tot een blessure is geheeld. Maar dit is toch wel echt heel belangrijk! In dit artikel geven we een aantal tips mee hoe je na een blessure weer kan hardlopen zonder binnen een no-time weer op de bank te liggen met pijn. 

Veel voorkomende blessures 

Tijdens het hardlopen (vooral op een harde ondergrond) wordt er veel druk gelegd op de knieën. Wanneer je met verkeerde schoenen of op een verkeerde manier loopt, is de kans groot op een knieblessure. Daarnaast zijn de spieren in de knie verbonden met de spieren in je scheenbeen, kuit en hamstring. Wanneer je pijn hebt aan je knie, is de kans groot dat de pijn vanuit je hamstring of zelf kuit kan komen. Dit zijn dan ook veel voorkomende blessures die hardlopers hebben. Naast de eerder genoemde klachten hebben hardlopers ook vaak last van voetklachten en hielklachten zoals: hielspoor en een scheur in de spier.  

Deze blessures klinken allemaal heftig en pijnlijk en dat zijn ze zeker ook. Gelukkig zijn er genoeg dingen wat gedaan kan worden om deze blessures te vermijden.  

Vermijd deze fouten 

Naast veel voorkomende blessures zijn er ook veel voorkomende fouten die vooral beginnende hardlopers maken. Hardlopen kan je niet zomaar doen, het vergt veel kracht van je spieren en ook veel uithoudingsvermogen. Het is daarom belangrijk om het hardlopen op te bouwen. Dit is niet alleen belangrijk voor je uithoudingsvermogen maar ook voor je spieren. Dit zijn namelijk niet gewend om in een keer zoveel te moeten doen.  

Begin je net met hardlopen en kies je ervoor om gelijk drie keer per week meer dan 5 km te rennen dan is de kans op een blessure erg groot. Voel je pijn in je knie, been of voet en blijf je doorgaan met hardlopen, dan krijg je geheid en blessure waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Heb je een blessure gehad en wil je na 2 weken weer hardlopen, dan zit je sowieso de volgende dag weer thuis met een grotere blessure. Bouw het hardlopen rustig op en volg de volgende tips:  

Tips: 

1. Warming up & cooling down 

Het voelt misschien een beetje stom aan, een warming up voor het sporten en een cooling down erna. Maar er is niets belangrijkers dan dit doen. Je spieren zijn koud en moeten opgewarmd worden voordat ze intensief gebruikt kunnen worden. Het is absoluut niet goed om gelijk intensief te gaan sporten zonder dat je spieren opgewarmd zijn. Ook na het sporten moet je je spieren strekken om spierpijn te voorkomen. Sla daarom nooit een warming up en cooling down over.  

2. Draag goede hardloopschoenen 

Tegenwoordig loopt iedereen op sneakers van Nike, Adidas of een ander bekend merk. Maar wat mensen vergeten is, dat deze sportieve sneakers niet altijd geschikt zijn als hardloopschoenen. Hardloopschoenen zijn namelijk speciaal ontworpen om mee te gaan hardlopen. Deze schoenen zijn vaak licht en veren makkelijk mee op verschillende ondergronden. De populaire sneakers die veel gedragen worden zijn groot, zwaar en veren niet makkelijk mee. Hierdoor kan je voet en knie op den duur pijn gaan doen wanneer ze gebruikt worden als hardloopschoenen.  

3. Let op je looptechniek 

Ook voor hardlopen zijn er speciale technieken om beter te gaan lopen. Veel mensen landen op hun hiel met een gestrekte been hierdoor wordt de knie belast. Het is veel beter om op de bal van je voet te landen met een gebogen knie. Deze techniek spreekt niet voor zichzelf en het is lastig om aan te leren. Goede hardloopschoenen kunnen je hierbij helpen. Ook is het verstandig om handige hulpmiddelen zoals een kniebrace of speciale sporttape te gebruiken om je knie minder te belasten. Deze hulpmiddelen kan je vinden op Hulpmiddelwereld.nl, daarnaast heeft deze top webshop ook revalidatie middelen die je kan gebruiken na een blessure. Maar het beste is natuurlijk om een blessure te voorkomen door je te houden aan de bovengenoemde tips.

Gerelateerde berichten

Elektrische fietsen zijn een gezonde en evenwichtige keuze

In de hectiek van het dagelijks leven is het behouden van een gezonde balans vaak een uitdaging. Gelukkig biedt de moderne technologie ons nieuwe...

Lees meer

Over ons

Lees onze blogs en ga lekker aan de slag.

Contactgegevens

Via info @ stay-in-balance.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden