Hoe schadelijk is een E-sigaret nou echt?

Geplaatst op

Er is veel gezegd en over geschreven en nog steeds zijn de kenners het niet met elkaar eens. Bij een e-sigaret krijg je alleen nicotine naar binnen wat minder schadelijk is dan tabak. Er zijn veel rokers die overstappen op de e-sigaret omdat ze denken dat het gezonder is. Gezond zal het natuurlijk nooit zijn, maar de vraag in dit geval is of de e-sigaret nou echt beter is in vergelijking met normale sigaretten? In dit artikel beantwoorden we de vraag hoe schadelijk is een e-sigaret nou echt?

De langetermijngevolgen zijn niet bekend

Het grote probleem van de e-sigaret is dat de gevolgen nog niet bekend zijn. Dit komt omdat de e-sigaret een nieuw fenomeen is. Dit maakt het lastig om er iets over te zeggen. Wat we wel weten is dat er geen tabak in zit en er dus ook geen tabak verbrand wordt. Onderzoek wijst uit dat de e-sigaret minder toxisch is en dat ze voldoen aan de Europese normen van veiligheid en kwaliteit. Het ‘voordeel’ in vergelijking met een normale sigaret is dat er geen verbrandingsproducten vrijkomen en het aantal toxische producten beperkt is. Het probleem met normale sigaretten is dat ze niet alleen meer nicotine, maar ook tal van andere giftige stoffen bevatten zoals teer en koolmonoxide.

Je lichaam kan hier prima tegen, maar het wordt een ander verhaal wanneer je hier constant aan blootgesteld wordt zoals bij veel rokers het geval is. Teer ontstaat bij het verbranden van plantaardige elementen en stapelen zich op in de longen, wat uiteindelijk longkanker kan veroorzaken. Er zitten meer dan 4000 giftige stoffen in een tabakssigaret waarvan er 70 kanker kunnen veroorzaken.  

De schadelijke stoffen in een e-sigaret

Bij een e-sigaret rook je een vloeistof die eveneens schadelijke stoffen bevatten zoals nicotine, propyleenglycol en smaakstoffen, die mogelijk ook toxisch zijn. Deze smaakstoffen zijn goedgekeurd in de voedingsmiddelenindustrie, maar wanneer deze verhit worden is het natuurlijk een ander verhaal. Bezoek je de website van de Nederlandse overheid dan geeft men aan dat het beter is om het gebruik van een e-sigaret te beperken aangezien er nog niet voldoende gegeven bekend zijn. Daarbij bevat het nicotine, wat de verslavende stof in het vloeibare middel is en ook verwerkt is in normale sigaretten.

 

Wel of niet beginnen met de e-sigaret?

Rook je momenteel niet, dan is het beter om er niet aan te beginnen. Nicotine is een verslaving die je levenslang blijft houden. Rook je momenteel sigaretten dan kan de e-sigaret een manier zijn om minder schadelijke stoffen binnen te krijgen. Ook wordt het vaak als een tussenweg gezien om te stoppen met roken.


 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs en ga lekker aan de slag.

Contactgegevens

Via info @ stay-in-balance.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden