Geplaatst op
Het coronavirus is momenteel in volle opmars, zoveel is zeker. Waar in eerste instantie vooral China getroffen leek, waaide het virus al snel over naar Europa en dus ook naar Nederland.
Hoewel er een zekere vorm van paniek heerst onder de bevolking is dit eigenlijk niet nodig. Voor gezonde mensen zal het coronavirus of CoVid-19 aanvoelen als een griep waarbij symptomen zoals koorts, hoesten en veelvuldig de neus snuiten kenmerkend zijn. Voor risicogroepen echter zoals ouderen en mensen met een verlaagde weerstand kan het coronavirus dodelijk zijn.
Hoe kan je jezelf beschermen tegen het coronavirus?
Een besmetting is nooit helemaal uit te sluiten maar je kan wel de kans erop verminderen door enkele heel eenvoudige maatregelen toe te passen in je dagelijkse leven.
- Zonder twijfel de belangrijkste en meest efficiënte maatregel die kan genomen worden is regelmatig en grondig de handen wassen. Dit doe je best gedurende 40 tot 60 seconden door middel van zeep en water of handalcohol.
- Het aanraken van mond en aangezicht met de handen wordt beter zoveel mogelijk vermeden.
- Het verwelkomen door een handdruk of een kus wordt beter vermeden.
- Wie moet hoesten doet dit best in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van de elleboog. Het papieren zakdoekje gooi je na gebruik in een afgesloten vuilnisbak.
- Wie moet niezen of snuiten gebruikt hiervoor een papieren zakdoekje dat na gebruik onmiddellijk wordt weggegooid in een afgesloten vuilnisbak. Gebruik het zakdoekje slechts één enkele keer.
- Contact met mensen die besmet zijn of waarvan een vermoeden van besmetting heerst, wordt beter vermeden. Is dit om één of andere reden toch absoluut noodzakelijk, dan is het gebruik van een mondmasker aan te raden. Het gebruik van een mondmasker staat enigszins ter discussie, vandaar dat enkel het gebruik ervan in de omgeving van (vermoedelijk) besmette mensen als richtlijn gegeven wordt.
- Een bezoek brengen aan drukke openbare plaatsen wordt afgeraden. De kans dat iemand rondloopt die besmet is met het coronavirus is uiteraard groter hoe meer mensen op een plaats aanwezig zijn.
- Wie zelf symptomen als koorts, hoesten en problemen met de ademhaling heeft, contacteert best een arts. Die zal door middel van testen de diagnose kunnen bevestigen of uitsluiten.
Wat te doen met geplande reizen?
Geplande reizen naar niet-risicogebieden vormen geen enkel probleem en kunnen gewoon doorgaan zoals gepland. Je hebt daar immers niet meer kans om besmet te geraken dan in eigen land.
Voor de gebieden die als risicogebied aangeduid werden, geldt algemeen genomen een negatief reisadvies. Enkel in dit geval zijn bepaalde reisverzekeraars bereid een annulatie om deze reden als geldig aan te nemen en over te gaan tot vergoeding. Dit is echter geen algemene regel.
Neemt jouw verzekeraar het reizen naar een risicogebied met negatief reisadvies niet aan als geldige reden voor annulatie, dan kan je wel nog proberen bij je reisagent om je reeds geboekte reis om te boeken.
Mensen die op reis besmet geraken met het coronavirus kunnen via hun reisverzekering wel aanspraak maken op een vergoeding voor medische kosten.
Gerelateerde berichten
Elektrische fietsen zijn een gezonde en evenwichtige keuze
In de hectiek van het dagelijks leven is het behouden van een gezonde balans vaak een uitdaging. Gelukkig biedt de moderne technologie ons nieuwe...