ERP-software voor sportverenigingen

Geplaatst op

Digitalisering is in alle sectoren in volle gang. Voor bedrijven in elke sector en niche is er geschikte software op de markt te vinden. Dit geldt ook voor clubs en verenigingen, zoals sportverenigingen. Hieronder willen we enkele belangrijke kenmerken van een ERP-software voor sportverenigingen nader bekijken. Allereerst is het noodzakelijk om te definiëren wat een ERP-systeem inhoudt.

 

Wat is ERP-software?

De drie letters “ERP” zijn een acroniem voor Enterprise Resource Planning. Enterprise Resource Planning is de taak van elk bedrijf om de beschikbare middelen zo efficiënt en doelgericht mogelijk in te zetten. ERP-software ondersteunt bedrijven en organisaties hierbij. De softwareoplossing kan alle processen en procedures digitaal in kaart brengen. Op deze manier ontstaat er binnen het programma een digitaal beeld van het gehele bedrijf dat alle transacties en interacties met de klanten omvat, in het geval van sportverenigingen beter bekend als leden.

 

Digitale transformatie: software voor sportverenigingen

Niet alleen bedrijven, maar ook sportverenigingen kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. Sportverenigingen hebben echter meestal een zeer specifiek eisenprofiel voor een geschikt systeem. Zo hebben sportverenigingen meestal niet de middelen en capaciteit om een eigen datacenter te exploiteren. Daarnaast bevat ERP-software vaak ook bepaalde modules/functionaliteiten die voor een sportverenigingen niet direct relevant zullen zijn.

Daarnaast wordt vaak gedacht dat bedrijfssoftware duur is en dat het een lang en intensief proces is om dit eenmaal werkende te krijgen. Dit beeld is echter achterhaald geworden, er zijn ook voor organisaties met kleinere budgetten (zoals sportverenigingen) softwareoplossingen op de markt die gratis of tegen een kleine vergoeding aangeschaft kunnen worden. Zo kunnen zelfs sportverenigingen meegaan met de digitalisering die op het moment gaande is.

 

Cloud-ERP

Om de kosten nog meer te drukken, kunnen sportverenigingen vertrouwen op een softwareoplossing uit de cloud. Cloudgebaseerde systemen worden ook wel Software as a Service (SaaS) genoemd; en dat is niet voor niets. De ‘software as a service’ houdt in dat alle onderhouds- en reparatiemaatregelen worden uitgevoerd door de exploitant van de cloud of door de softwareleverancier. Als sportclub kunnen al deze taken worden overgedragen aan de aanbieder. Er is alleen een reguliere vergoeding voor het gebruik van de software. Op die manier kunnen ook sportverenigingen op betaalbare wijze ten volle profiteren van de voordelen van de digitale transformatie.

 

Kenmerken van software voor sportverenigingen

Sportverenigingen hebben speciale ERP-functies en -modules nodig om hun eigen processen te kunnen dekken. Hieronder valt bijvoorbeeld een ledenadministratie. Het moet ook mogelijk zijn om de contributie te beheren met behulp van de softwareoplossing. Optioneel kan ook een afsprakenbeheer- of een enquêtetool worden geïntegreerd. Als uw sportvereniging hun eigen social media onderhoudt, kunnen hiervoor ook hulpmiddelen worden toegevoegd aan de ERP-omgeving. Dit zorgt ervoor dat alle processen centraal vanuit één softwaresysteem kunnen worden aangestuurd en dat alle belangrijke gegevens op één plek worden opgeslagen.

Enterprise Resource Planning lijkt op het eerste oog een dure, arbeidsintensieve oplossing die niet direct bestemd is voor een sportvereniging, die vaak afhankelijk zijn van vrijwilligers en beperkte budgetten. Wij hopen dat dit artikel duidelijk heeft gemaakt dat ERP-software absoluut geschikt kan zijn voor sportverenigingen. Aan het einde van de dag weegt alle tijd en moeite die u dankzij de software bespaart, zwaarder dan de kosten en de tijd die de implementatie in beslag neemt.

Bent u benieuwd naar extra informatie omtrent ERP-software in de sportsector? Klik dan hier om meer te lezen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs en ga lekker aan de slag.

Contactgegevens

Via info @ stay-in-balance.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden