Eigenschappen van een sportvloer

Geplaatst op

Een heel belangrijk punt voor in een sportzaal is te kiezen voor een juiste vloer. Laat dat nu net het moeilijkste zijn en misschien wel het kostelijkste. Laten we zeggen dat een sportvloer aan verschillende eigenschappen moet voldoen om de kwaliteit te geven die hij moet geven. Als je de juiste vloer wilt selecteren voor welke het meeste geschikt is, dan kun je kiezen uit verschillende types.

Puntelastisch

Bij een puntelastische sportvloer voelt het zacht als je op de vloer aankomt. Dit komt omdat er onder de onderlaag een zacht materiaal is verwerkt. Meestal is dat rubber of PVC-schuim. Een ander kenmerk van puntelastisch is dat de vloer alleen zal buigen op het punt waar de belasting plaatsvindt. In feite zorgt dit ervoor dat de demping op de vloer veelal beperkt zal blijven. Men moet toegeven dat sporten op deze vorm van sportvloer een relatieve zware belasting voor de sporter is als hij geen goede kwaliteit van schoeisels draagt. Om een goed inzicht te geven gaan we even de voor- en de nadelen bespreken.

Voordelen puntelastische sportvloer

Omdat een puntelastische sportvloer een zachte oppervlakte heeft krijgt men praktisch geen vertraging in de doorbuiging tijdens het sporten. Dit biedt een ideale bescherming bij bijvoorbeeld tijdens het vallen. De inbouw van de sportvloer blijft beperkt tot maximaal 15 mm. Een groot voordeel is dat puntelastisch bijna overal te zien is, omdat hij relatief goedkoop is in de aankoop en daarbij komt kijken dat hij gemakkelijk aan te leggen is.

Nadelen van puntelastisch

Waar voordelen zijn, zijn helaas ook enkele nadelen. Een nadeel van puntelastisch is dat het beperkte mogelijkheden biedt bij sportmensen. Zoals eerder gezegd bij kleine belasting biedt de sportvloer een vertraging in de doorbuiging. Bij grotere belasting daarentegen dempt de vloer heel erg weinig. We kunnen spreken van een geringe schokdemping en deze zijn minder geschikt vooral bij volwassenen.

Vlakelastisch

Een belangrijk kenmerk van deze type sportvloer is dat ze opgebouwd is uit een verende onderlaag en een toplaag. De toplaag bestaat meestal uit linoleum of pvc. Dankzij de verende onderlaag zorgt er niet alleen dat de plek van de belasting buigt, maar ook het gebied daarrond. Hierbij zullen de gewrichten van de sporters minder zwaar belast worden en dat in tegenstelling tot de puntelastische vloer.

Voordelen

Deze sportvloer is zeer geschikt voor bijna alle soorten sporten. De voetstabiliteit van deze vloer is van zeer goede kwaliteit. Deze is bestand tegen een zware belasting bijvoorbeeld het vallen zal niet zo hard aanvoelen als op de puntelastische vloer. Als we spreken over de levensduur van deze vloer dan kunnen we vaststellen dat hij langer meegaat dan een andere sportvloer. Bij een goed onderhoud heeft men hier een twintig jaar plezier mee. Bij een eventuele renovatie kan deze vloer op een puntelastische vloer gelegd worden zonder dat de vloer verwijderd moet worden.

Nadelen

Is een relatieve hoge vloer. Bij een houten onderlaag, moet men rekening houden met het vocht. Bij deze vloer heeft men iets meer klank als bij de andere.

 

Bron: www.sportopzijnbest.nl

Gerelateerde berichten

Elektrische fietsen zijn een gezonde en evenwichtige keuze

In de hectiek van het dagelijks leven is het behouden van een gezonde balans vaak een uitdaging. Gelukkig biedt de moderne technologie ons nieuwe...

Lees meer

Over ons

Lees onze blogs en ga lekker aan de slag.

Contactgegevens

Via info @ stay-in-balance.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden