De voordelen van Collageen voor duursporters

Geplaatst op

Als wielrenner kan het juiste dieet en de juiste supplementen helpen om je training naar een hoger niveau te tillen. Collageen supplementen, wanneer getimed met een training, kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid van je gewrichten en het herstel van blessures.

Wat is Collageen?

Collageen is het meest overvloedige en structureel belangrijkste eiwit van het lichaam. Verbazingwekkend, dit elastische eiwit houdt je lichaam bij elkaar door cellen aan elkaar te verankeren. Overal waar elastisch weefsel is, is collageen aanwezig. Het is structureel van vitaal belang voor botten, kraakbeen, bindweefsel, huid en darmen.

Soorten collageen

Meestal opgebouwd uit drie aminozuren, zijn er verschillende soorten collageen. Type I wordt geassocieerd met de huid, terwijl Type II is gekoppeld aan de gezondheid van de gewrichten. Type III wordt gebruikt in botten, bindweefsel en darmen. Elk type is niet exclusief voor die functies, want ze doen allemaal een beetje van elk.

Bronnen van collageen

De meeste collageen supplementen zijn van runderen of uit zee. Je kunt ook collageen supplementen krijgen van kippen en eieren, en van genetisch gemodificeerde gist en bacteriën voor een veganistische optie. Rundercollageen is meestal van het type I en III, terwijl marien collageen van het type I is. Welk type collageen je gebruikt, hangt af van wat je wilt bereiken. Veel atleten combineren wei-eiwit met collageen supplementen om hun aminozuurprofiel te vervolledigen.

Waarom je het nodig hebt

Naarmate je ouder wordt, vermindert je vermogen om collageen aan te maken. Bovendien kan het gebrek aan collageen leiden tot een gerimpelde huid, trage wondgenezing en gewrichtspijn. In combinatie met het feit dat het standaard westerse dieet een ernstig tekort aan collageen heeft, heeft het aanvullen van collageen veel voordelen.

Collageen kan duursporters op verschillende manieren helpen. Misschien wel de belangrijkste manier waarop het duursporters kan helpen is door blessurepreventie en herstel. Dat betekent dat je meer kunt trainen, of als je toch een gewrichtsblessure oploopt, sneller weer op de been bent. Naast de gezondheid van de gewrichten bevordert collageen ook de gezondheid van het darmkanaal, een diepe slaap en het verminderen van UV-schade aan de huid.

Tip: collageen boosten

Manieren om meer te krijgen

Er zijn een paar manieren waarop je meer collageen kunt binnenkrijgen. Door middel van een dieet of suppletie, kun je ervoor zorgen dat je voldoende aan boord hebt.

Dieet

De eerste manier is door het aan je dieet toe te voegen. Dierlijke botten en kraakbeen zijn overvloedige bronnen, dus het toevoegen van bottenbouillon of het eten van vlees op het bot aan je dieet zal helpen. Hoewel niet gebruikelijk in de meeste diëten, zijn hoeven, huid en vissenkoppen ook goede bronnen. Daarnaast zijn er ook plantaardige bronnen. Pompoen, bessen en donkere bladgroenten bevorderen allemaal de synthese.

Supplementen

De meeste collageensupplementen zijn afkomstig van runderen of zeebronnen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je een supplement kiest. Het eerste is dat het gehydrolyseerd of peptiden moeten zijn, omdat de aminozuren te groot zijn om de darmwand te passeren. Hydrolyse is het gebruik van water om de aminozuren kleiner te maken voor absorptie.

Hoe gebruik je collageen

Het gebruik van een supplement is vrij eenvoudig. Uit opkomend onderzoek blijkt dat je collageen kunt richten op een specifiek gewricht. Om dit te laten gebeuren, moet u de dosering en de oefening het gerichte gewricht timen.

Dosering

In één onderzoek was 10-15 gram collageen voldoende om een significante vermindering van activiteitsgerelateerde gewrichtspijn te zien. De synthese is afhankelijk van vitamine C. Je hebt er dus ook minstens 50 milligram van nodig. 

Uitgelicht: vis collageen poeder

Timing

De timing van uw supplementatie met lichaamsbeweging is de sleutel tot het bereiken van specifieke gewrichten. De absorptie neemt toe en bereikt een piek ongeveer een uur na inname. Als uw training langer dan een uur duurt, is het veilig om het vlak voordat u begint in te nemen.

Om het daar te krijgen waar het heen moet, is enige beweging van de gewrichten nodig. Dit komt omdat er in bindweefsel relatief weinig bloed stroomt. Door het gewricht te gebruiken, knijp je in deze sponsachtige weefsels, waardoor het collageen zich kan afzetten waar het kan worden gebruikt. De oefening hoeft niet erg belastend te zijn; je hoeft alleen maar het gewricht te bewegen.

Collageen kan je een snellere fietser maken door blessurepreventie en herstel. De timing van de supplementatie en de training zijn sleutelfactoren om het voor u te laten werken.

Gerelateerde berichten

Elektrische fietsen zijn een gezonde en evenwichtige keuze

In de hectiek van het dagelijks leven is het behouden van een gezonde balans vaak een uitdaging. Gelukkig biedt de moderne technologie ons nieuwe...

Lees meer

Over ons

Lees onze blogs en ga lekker aan de slag.

Contactgegevens

Via info @ stay-in-balance.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden